Στο χώρο της ψυχικής υγείας θα βρείτε πολλές διαφορετικές θεραπείες για πολλά διαφορετικά προβλήματα. Ο “παραδοσιακός” τρόπος θεραπείας συνήθως αποτελείται από εβδομαδιαίες ή μηνιαίες συνεδρίες που κρατάνε 1 ώρα τη φορά. Παρόλα αυτά για πολλά προβλήματα αυτές οι “παραδοσιακές” θεραπείες σχεδόν ποτέ δεν βοηθάνε.

Στη Δημιουργία από πολύ νωρίς επικεντρωθήκαμε στην ανάπτυξη και εφαρμογή αυτών των πολύ ειδικών και αποτελεσματικών καθημερινών θεραπειών. Αυτές οι θεραπείες συμπληρώνονται με πολύ όμορφο και θεραπευτικό τρόπο από τις δημιουργικές μας δραστηριότητες, οι οποίες και αυτές σχεδιάζονται να δουλεύουν μέσα στο ατομικό πλάνο του κάθε θεραπευόμενου.

Για παράδειγμα παρέχουμε όλα τα “καθημερινά” πρωτόκολλα Συμπεριφορικής, Γνωσιακής Συμπεριφορικής και Διαλεκτικής Συμπεριφορικής θεραπείας που έχουν αναπτυχθεί για όλα τα προβλήματα ψυχικής υγείας. Έχουμε ειδικές καθημερινές βιολογικές θεραπείες που δεν βασίζονται σε φάρμακα (Φωτοθεραπεία και r-tms) και όπου χρειάζεται έχουμε ειδικά καθημερινά πρωτόκολλα φαρμακοθεραπείας τα οποία λειτουργούν σε συνδυασμό με τις ψυχοθεραπευτικές παρεμβάσεις.

Η επιστημονική βιβλιογραφία αυτών των Καθημερινών θεραπειών είναι πραγματικά αξιοσημείωτη και οι θεραπείες που αναπτύσσονται έχουν πολύ θετικά αποτελέσματα.

Εξίσου σημαντικό κομμάτι της θεραπείας είναι και πως συνεχίζει ο κάθε Δημιουργός ασθενής. Στόχος μας είναι να συνεχίζουμε τη θεραπεία στο πραγματικό σπίτι του κάθε ασθενή. Το μέρος που θέλει να ζήσει και να λειτουργήσει ξανά. Αυτή η δεύτερη φάση θεραπείας της Δημιουργίας στοχεύει στη διατήρηση των αποτελεσμάτων της καθημερινής θεραπείας και στην αποφυγή κάποιας επόμενης υποτροπής.

Αγαπάμε όλους τους Δημιουργούς μας και θέλουμε να τους έχουμε μαζί μας αλλά πάνω από όλα θέλουμε να τους βλέπουμε να τα πηγαίνουν καλά στο πραγματικό τους περιβάλλον με όσο το δυνατόν λιγότερη υποστήριξη γίνεται. Σίγουρα προτού εκτεθούν ξανά στο κανονικό τους περιβάλλον φροντίζουμε να έχουν γίνει οι κατάλληλες αλλαγές ώστε να υπάρχει η καλύτερη δυνατή προσαρμογή.

Ο στόχος μας είναι να βοηθάμε ένα και μοναδικό Δημιουργό τη φορά και να τους βοηθάμε όλους να παραμένουν για πάντα καλά.

Αυτά τα προγράμματα συνήθως μπορεί να διαρκέσουν από 1 εβδομάδα εως και 1 μήνα αλλά μπορεί να χρειαστούν περαιτέρω ενίσχυση (2-3 μήνες σε λιγότερο εντατική βάση).

Μερικά παραδείγματα καθημερινών θεραπειών:

Πρόληψη υποτροπής και αποφυγή νοσηλείας

Ένα μεγάλο επεισόδιο (κατάθλιψης, μανίας, ψύχωσης) θα οδηγήσει δυστυχώς σε νοσηλεία και δύσκολες θεραπείες. Θα χρειαστεί επίσης πολύ χρόνο για να επιτευχθεί η σωστή ανάρρωση και η όλη εμπειρία είναι ιδιαίτερα τραυματική για τον ασθενή αλλά και την οικογενειά του.

Στο πρόγραμμα της Δημιουργίας πολλές φορές καταφέρνουμε να αποφύγουμε και το επεισόδιο και τη νοσηλεία που συνήθως χρειάζεται.

Για θεραπευόμενους που είναι κάπως συνεργάσιμοι ή καθημερινή θεραπεία και ο σπιτικός χώρος της Δημιουργίας (ή καμιά φορά και η θεραπεία στο σπίτι) βοηθάνε στο μέγιστο για την αποφυγή των επεισοδίων.

Παρεμβαίνουμε στην έναρξη της κρίσης με έναν ανθρώπινο τρόπο και είμαστε δίπλα στο κάθε ασθενή σαν μία νέα οικογένεια ειδικών που θα είναι δίπλα του στις πιο δύσκολες στιγμές της ζωής του.

Η πρώιμη παρέμβαση στην έναρξη της κρίσης σώζει ζωές και μας γλυτώνει όλους από το τραύμα του επεισοδίου και της νοσηλείας.

This post is also available in:
Αγγλικα

Ανάρρωση μετά από ψυχιατρική νοσηλεία

Μία νοσηλεία σε κλειστή ψυχιατρική κλινική μερικές φορές είναι αναπόφευκτη. Αυτό όμως που μπορεί να γίνει καλύτερα είναι η διαχείριση κατά τη διάρκεια της νοσηλείας αλλά και η περίοδος της ανάρρωσης.

Ο συνεχόμενος εγκλεισμός ενός ασθενής έπειτα από τη διαχείριση της κρίσης που μπορεί να έβαζε σε κίνδυνο τη ζωή του δεν βοηθάει.

Στη Δημιουργία συχνά βοηθάμε θεραπευόμενους να κάνουν τη καλύτερη δυνατή ανάρρωση έπειτα από μία νοσηλεία. Ο θεραπευόμενος συνεχίζει τη θεραπεία του σε ένα σπιτικό χώρο (ή και στο σπίτι του) με τη καθημερινή βοήθεια της ομάδας μας.

Γίνεται παράλληλα δουλειά με την οικογένεια ώστε να βελτιωθούν οι επιβαρυμένες σχέσεις. Ο θεραπευόμενος αναρρώνει κάτω από τις καλύτερες δυνατές συνθήκες και αρχίζει να μαθαίνει για το πως θα παραμείνει καλά για όλη του την ζωή.

This post is also available in:
Αγγλικα

Εντατική Καθημερινή Συμπεριφορική και Γνωσιακή Συμπεριφορική θεραπεία για Μονοπολική και Διπολική Κατάθλιψη, Άγχος, Μετατραυματικό στρες, Κρίσεις πανικού, Φοβίες, Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, διαταραχές διατροφή και ύπνου και άλλες ψυχικές διαταραχές.

Για το κάθε πρόβλημα χρησιμοποιείται το πιο πρόσφατο και αποτελεσματικό πρωτόκολλο καθημερινής θεραπείας. Αυτό έχει συζητηθεί και έχει συμφωνηθεί με τον θεραπευόμενο και την οικογένεια του πριν την έναρξη της Δημιουργίας. Η δυνατότητα καθημερινής εκπαίδευσης σε συμπεριφορικές και γνωσιακές δεξιότητες βοηθάνε τόσο στην καλύτερη αφομοίωση, όσο και στην καλύτερη εφαρμογή αυτών στην αντιμετώπιση των περισσότερων προβλημάτων ψυχικής υγείας.

This post is also available in:
Αγγλικα

Εντατική Καθημερινή Συνδυαστική Θεραπεία (φαρμακευτική αγωγή + στοχευμένη συμπεριφορική ψυχοθεραπεία)

Η συγκεκριμένη παρέμβαση ενισχύει τα αποτελέσματα της προηγούμενης παρέμβασης με την παράλληλη και στοχευμένη χρήση φαρμακευτικών αγωγών. Οι ψυχίατροι μας μπορούν να κάνουν χρήση και παρακολούθηση φαρμακευτικών αγωγών και σε πιο σωστές και μικρές δοσολογίες αλλά και με πολύ λιγότερο φόβο για πιθανές παρενέργειες.

This post is also available in:
Αγγλικα

Ρύθμιση, διακοπή ή προσθήκη φαρμακευτικής αγωγής με άμεσα οφέλη και άμεση αντιμετώπιση παρενεργειών.

Σε πολλές καταστάσεις συχνά αποφεύγονται κάποιες φαρμακευτικές αγωγές γιατί παρόλα τα σημαντικά οφέλη που μπορεί να έχουν υπάρχει κίνδυνος για σημαντικές παρενέργειες (π.χ. χρήση αντικαταθλιπτικών και μανία στη διπολική κατάθλιψη). Άλλες φορές είναι ιδιαίτερα δύσκολο να γίνει σωστά η ρύθμιση ή η διακοπή μιας αγωγής όταν ο θεραπευόμενος παρακολουθείται σε εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση. Όλα αυτά γίνονται πολύ πιο εύκολα, σωστά και αποτελεσματικά στο καθημερινό και εξατομικευμένο πλαίσιο της Δημιουργίας. Η καθημερινή επαφή και παρακολούθηση μας δίνουν την δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε τις πιο αποτελεσματικές φαρμακευτικές αγωγές και να τις ρυθμίσουμε με τον πιο γρήγορο και καλύτερα δυνατό τρόπο χωρίς να έχουμε ιδιαίτερη ανησυχία για τις παρενέργειες τους.

This post is also available in:
Αγγλικα

Φωτοθεραπεία και χρονοθεραπεία (Phototherapy/Chronotherapy) για τη θεραπεία της Διπολικής, Μονοπολικής, Εποχιακής, Επιλόχειας Κατάθλιψης

Για θεραπευόμενους που δεν θέλουν να χρησιμοποιήσουν φάρμακα για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης τους η φωτοθεραπεία αποτελεί μία εξίσου αποτελεσματική θεραπεία χωρίς παρενέργειες. Στη φωτοθεραπεία γίνεται σε καθημερινή βάση η χρήση μία ειδικής συσκευής που εκπέμπει σε μία συγκεκριμένη συχνότητα ένα φως (μπλε φως) που πλησιάζει το φως της ημέρας. Έτσι επηρεάζονται τα επίπεδα μελατονίνης και οι κιρκαδιακοί ρυθμοί του θεραπευόμενου. Αυτή η αλλαγή αρκετά σύντομα μπορεί να αρχίσει να φέρνει και βελτίωση στη διάθεση. Πολλές φορές η φωτοθεραπεία μπορεί να συνδυαστεί με την Χρονοθεραπεία όπου εκεί γίνεται και παράλληλη ρύθμιση του χρόνου ύπνου του κάθε θεραπευόμενου.

Εάν και δεν είναι απαραίτητο η φωτοθεραπεία και χρονοθεραπεία μπορούν εύκολα να συνδυαστούν με ειδικές ψυχοθεραπείες και φαρμακευτικές αγωγές.

Οι μελέτες αποτελεσματικότητας έχουν βρει ότι χρειάζεται 4 με 6 εβδομάδες για να υπάρξει καλή ανταπόκριση στην κατάθλιψη.

This post is also available in:
Αγγλικα

This post is also available in: Αγγλικα