Σεμινάριο: “Ο ρόλος του συγγενή – φροντιστή στις χρόνιες ψυχικές διαταραχές”

Ψυχοεκπαιδευτικό Σεμινάριο για Συγγενείς – Φροντιστές Ασθενών με Χρόνιες Ψυχικές Διαταραχές

14358768_1235202409845289_1769335024127432856_n

  • Μάθετε για τις διαγνώσεις, συμπτώματα και την ανταπόκριση στη θεραπεία των χρόνιων ψυχικών διαταραχών.
  • Μάθετε για την αποτελεσματικότητα της συνδυαστικής θεραπείας στις χρόνιες ψυχικές διαταραχές.
  • Ενημερωθείτε για τα σύγχρονα πολυεπιστημονικά προγράμματα ημέρας και το ρόλο τους στην αποκατάσταση των χρόνιων ψυχικών διαταραχών.

πληροφορίες – εγγραφές 2108816137 – https://bit.ly/Dimiourgia

Οι χρόνιες ψυχικές διαταραχές (severe mental illness) αποτελούν ένα πολύ μικρό ποσοστό όλων των ψυχικών διαταραχών του πληθυσμού. Παρόλα αυτά οι επιπτώσεις τους τόσο στα άτομα που υποφέρουν από αυτές αλλά και στους συγγενείς που τους φροντίζουν είναι ανυπολόγιστες. Ο ρόλος των συγγενών – φροντιστών πολλές φορές αγνοείται αλλά είναι εξίσου σημαντικός με τις πιο αποτελεσματικές θεραπείες.

Εάν και ως χρόνιες ψυχικές διαταραχές μπορεί να έχουμε διαταραχές με πολλές διαφορετικές διαγνώσεις (σχιζοφρένεια, συναισθηματική ψύχωση, διπολική διαταραχή, ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, ανθεκτική κατάθλιψη, βαριά νοητική στέρηση κα) το κοινό χαρακτηριστικό όλων αυτών των διαταραχών είναι η έλλειψη της ικανότητας των ατόμων που πάσχουν από αυτές να κατανοήσουν τα προβλήματά τους και να φροντίζουν τον εαυτό τους και τις ανάγκες τους. Χωρίς τους πολύτιμους και απαραίτητους συγγενείς – φροντιστές, οι ασθενείς με χρόνιες ψυχικές διαταραχές διατρέχουν σημαντικό κίνδυνο για τη ζωή και την επιβίωσή τους.

Παρόλα αυτά ο συγγενής – φροντιστής πολλές φορές μένει εκτός της θεραπευτικής διαδικασίας, δεν εκπαιδεύεται, ούτε υποστηρίζεται αρκετά ώστε να μπορεί να συνεχίζει τον σημαντικό θεραπευτικό ρόλο του. Οι ασθενείς από την άλλη πλευρά πολλές φορές εγκαταλείπονται στη “φροντίδα” αποκλειστικά και μόνο φαρμακευτικών αγωγών, που και εάν και απαραίτητες από μόνες τους δεν μπορούν να σταματήσουν την κακή πορεία αυτών των διαταραχών αλλά ούτε και να τους βοηθήσουν να επανακτήσουν την λειτουργικότητά τους.

Τo παρόν σεμινάριο το οποίο απευθύνεται στους συγγενείς – φροντιστές ατόμων με τις χρόνιες ψυχικές διαταραχές θα κάνει εκτενή αναφορά σε αυτές τις διαταραχές. Θα συζητηθούν οι διαγνώσεις τους, τα συμπτώματά τους, οι διαφορές και ομοιότητές τους, καθώς και η πορεία τους μέσα στο χρόνο. Θα γίνει αναφορά στις πιο σύγχρονες θεραπευτικές πρακτικές οι οποίες βασίζονται σε ολοκληρωμένες συνδυαστικές ψυχοκοινωνικές και φαρμακευτικές παρεμβάσεις και συμπεριλαμβάνουν την εκπαίδευση και υποστήριξη των συγγενών – φροντιστών. Θα συζητηθεί ο ρόλος της συμπεριφορικής θεραπείας που από την δεκαετία του 60 έχει συνδράμει σημαντικά στην αξιολόγηση και στην σταδιακή επανένταξη και αποκατάσταση ατόμων με χρόνιες ψυχικές διαταραχές.

Τέλος θα παρουσιαστεί το πρόγραμμα ημέρας της Δημιουργίας (Dimiourgia.gr) το οποίο σχεδιάστηκε με στόχο να καλύψει τις ανάγκες αυτών των ασθενών σε ένα περιβάλλον φιλικό, σπιτικό και θεραπευτικό χωρίς να στιγματίζει και να περιορίζει τον ασθενή.

 

Εισηγητής:

Δρ. Ιωάννης Γ. Μάλλιαρης, BSc, PhD
Ψυχολόγος, Διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (Institute of Psychiatry, King’s College London), https://www.DrMalliaris.com, Επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος της Δημιουργίας.

 

 

Πληροφορίες – εγγραφές: 210-8816137 / 22940-22002

Φόρμα εγγραφής: https://bit.ly/Dimiourgia

Leave a Comment

Επικοινωνία

"Δημιουργία" : : Πρόγραμμα ημέρας : : Εταιρεία Ψυχικής Υγείας Δρ. Ιωάννης Μάλλιαρης & Συνεργάτες

Recent Comments